EMDR

EMDR

ÉS LA TÈCNICA MÉS EFECTIVA PER CURAR EL TRAUMA PSÍQUIC I LES SEVES SEQÜELES EMOCIONALS.

L’EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) ha demostrat àmpliament la seva eficàcia en el tractament de l’Estrès Posttraumàtic (TEPT) i altres trastorns derivats d’experiències doloroses.
És eficaç també per estimular aspectes sans i positius de la personalitat, per reforçar l’autoestima i l’autoconfiança.

Les ferides emocionals causades per agressions, accidents, , dols, bullying, accidents laborals, maltractaments ,etc … són plenament superables amb aquesta tècnica. La seva efectivitat es basa en l’activació del mecanisme intern d’autocuració del cervell, que és un mecanisme fisiològic comparable al de cicatrització d’una ferida.
Té el reconeixement de L’OMS (Organització Mundial de la Salut) i altres organitzacions internacionals, com un abordatge altament eficaç en el tractament del trauma psíquic.


http://emdr-es.org/que-es-emdr/ (Text en castellà)
http://www.emdria.org/?page=emdr_therapy (Text en anglès)
https://anagomez.org/es/para-adultos-y-profesionales (Text en anglès/castellà)

 

COM FUNCIONA l’EMDR?

L’EMDR ens permet curar les seqüeles del trauma: l’afectació en l’autoestima i l’autonfianfiança, records angoixants, sentiments dolorosos–de por, tristesa, ràbia, culpa,...- i repercussions somàtiques com dolors tensionals, ofec, etc.

Llavors, i seguint uns determinats protocols, realitzem suaus estimulacions bilaterals mentre la persona té activades les àrees cerebrals vinculades al trauma. Amb aquest procés activem una funció fisiològica autoreparadora del cervell, que permet metabolitzar i superar l’efecte del trauma.
Amb l’EMDR activem un mecanisme similar al que es produeix espontàniament durant la fase REM del son –fase de moviments oculars ràpids, de gran activitat metabòlica- i que te una funció́ reparadora i regeneradora de la ment.

A QUI POT BENEFICIAR L’EMDR?

L’EMDR, que va ser investigat inicialment en el tractament de l’estrès posttraumàtic, actualment ja s’utilitza en una gran varietat de trastorns.
A l’inici del tractament, o si el pacient està molt fràgil emocionalment, si li costa connectar amb els records... farem una fase d’estabilització, de suport emocional, de reforç d’aspectes sans... abans d’entrar directament en els records traumàtics..

QUÈ ÉS UN “TRAUMA”?

Trauma és tota experiència dolorosa que ens ha causat una “ferida” emocional i que, malgrat el pas del temps, segueix afectant-nos i limitant-nos en algun aspecte de la nostra vida. El fet que una experiència negativa resulti o no traumatitzant, depèn no només de la intensitat del dolor provocat, sinó de les seqüeles emocionals i les limitacions que ha causat.

ÉS REALMENT EFECTIU L’EMDR? AVAL CIENTÍFIC

L’EMDR és un tractament amb una àmplia evidència científica, reconegut per nombroses organitzacions internacionals:

  • L’OMS (Organització Mundial de la Salut) reconeix l’EMDR com tractament efectiu en el tractament de l’Estrès Posttraumàtic.
  • Reconegut com tractament eficaç del TEPT (Trastorn d’Estrès Posttraumàtic) per l’Associació Americana de Psicologia
  • Aplicat a zones de conflicte i catàstrofes humanitàries. Existeix un programa específic anomenat EMDR-HAP (Humanitary Assistance Program)
  • Reconegut a la categoria “A”, com “altament recomanat” en el tractament del trauma. Departament d’Afers dels veterans i Departament de Defensa d’Estats Units.
  • Els departaments de salut de diferents països –Regne Unit, Irlanda del Nord, Holanda i França- reconeixen l’EMDR com un tractament d’elecció per al tractament del TEPT.

Llegir més:

http://emdr-es.org/que-es-emdr/ (Text en castellà)
https://emdria.site-ym.com/?122 (Text en anglès)

 

COM ÉS EL TRACTAMENT AMB EMDR?

El tractament amb EMDR segueix una sèrie de fases, que seran més o menys breus en funció de cada pacient, de la magnitud de l’afectació, del temps d’evolució, dels recursos conservats, de les fragilitats i fortaleses actuals, etc..

http://www.emdr.com/what-is-emdr/ (Text en anglès)

ORÍGENS DE L’EMDR

L’EMDR va ser descobert i desenvolupat per la Dra Francine Shapiro, a EEUU, a finals dels anys 80. Juntament amb el seu equip, va començar a aplicar-lo en el tractament d’ex-combatents del Vietnam i persones que havien patit abusos, i observaren que era sorprenentment efectiva. Des dels seus inicis, l’EMDR ha estat en evolució constant, i actualment s’aplica en una gran varietat de trastorns. També s’utilitzen altres tipus d’estimulació bilateral a més de l’ocular originària.